Kako nastaju alergije?
Pressing®
Pomaže u olakšanju alergijskih simptoma.
KAKO NASTAJU ALERGIJE?
Uloga imunog sistema je da se bori protiv patogena, tj. izazivača alergija kako bi zdravlje bilo očuvano. Svakodnevno dolazimo u kontakt sa mnogim materijama, ali nemaju sve potencijal da izazovu alergiju i u tim situacijama naš imuni sistem ne mora reagovati i dizati uzbunu.

Problem nastaje kada imuni sistem ove supstance prepozna kao opasnost i aktivira čitav niz reakcija kako bi se zdravlje zaštitilo, tako nastaju alergije, a supstanca koja je pokrenula imuni odgovor je alergen.

Do kontakta sa alergenima možemo doći preko kože, preko disajnih puteva, konzumiranjem namirnica.
Najčešći alergeni su:

• Nutritivni alergeni (alergeni iz hrane) – kikiriki, orasi, bademi, soja, pšenica, bobičasto voće, čokolada, jaja, mleko, morski plodovi, konzervansi i aditivi koji se koriste u prehrambenoj industriji.

• Inhalatorni alergeni (alergeni u vazduhu) – polen različitih vrsta drveća (topola, breza, vrba, leska) trava i korova, grinje, prašina, dlake i perje domaćih životinja i kućnih ljubimaca;

• Ubodi insekata ( pčela, bumbar,osa, stršljen);

• Lekovi (NSAIL; antibiotici, anestetici...)

Kada alergen uđe u organizam pokreće se niz kaskadnih reakcija koje kao krajnji ishod imaju oslobađanje histamina iz mastocita što se manifestuje pojavom simptoma alergije.

Mastociti su ćelije imunog sistema kojih najviše ima u koži, sluznici usta, nosa, pluća,organa za varenje. Koji simptomi će se pojaviti zavisi od vrste alergena i kontakta sa njim, pa tako alergeni iz hrane će uzrokovati prvenstveno probavne smetnje, ubodi insekata će uzrokovati najčešće kožne reakcije i sistemske reakcije, inhalacioni alergeni kakav je polen, grinje ili životinjske dlake uzrokovaće prvenstveno simptome koji su vezani za respiratorne organe (alergijski rinitis (polenska kijavica), astma...).

Zašto organizam ove materije prepoznaje kao opasne predmete? Teorija ima više, pa neki naučnici razlog za porast broja ljudi koji pate od alergija pronalaze u prekomernoj čistoći, oslabljenom imunitetu, dominantnom konzumiranju industrijske hrane pune aditiva, konzervanasa i rafinisanih šećera, neki okrivljuju zagađenje životne sredine.

Saglasnost postoji da u nastanku alergija vrlo važnu ulogu ima genetska predispozicija (atopijska konstitucija).
ČESTI POKRETAČI ALERGIJSKIH REAKCIJA (ALERGENI)
Posebno su česte alergije koje prouzrokuju kućni ljubimci.
Alergeni životinjskog porekla: mrtve ćelije kože, dlaka, pljuvačka, mokraća, izmet.
Lekovi: Najpoznatija alergija na lekove je na beta laktamske antibiotike odnosno penicillin.
Hrana: Pšenica, orasi, mleko, jaja, morski plodovi su česti alergeni
Ubodi insekata kao što su pčele, ose i komarci pokreću kod osetljivih osoba alergijsku reakciju
Buđ i plesan uzročnici su tzv kućnih alergija koje su prisutne bez obzira na doba godine
Biljke: Polen biljaka je najčešći pokretač alergijske reakcije. Ove alergije su sezonskog tipa i pojavljuju se u vreme cvetanja.
Ostali alergeni: lateks, koji je prisutan u zaštitnim rukavicama i prezervativima (kondomima), i metali poput nikla pokreću alergijsku reakciju kod ljudi koji su ovim alergijama skloni.
ALERGIJA NA POLEN
Polen ili cvetni prah su sićušna zrnca koja su u prečniku manja od 0.05 milimetra i koja biljke proizvode za reprodukciju. Biljkama koje imaju svojstvo samooprašivanja ove muške biljne ćelije lako stignu do tučka ali onim biljkama koje ne poseduju ovo svojstvo u pomoć priskaču voda, insekti ili vetar.

Za izazivanje alergijskih reakcija odgovoran je polen biljaka koje se oprašuju putem vetra. Kada suva zrnca polena dospeju u vlažnu sredinu kakva je sluznica respiratornih puteva, otpuštaju se brojna hemijska jedinjenja koja pokreću alergijsku reakciju.

Zrnca polena su vrlo laka pa ih vetar može odneti i stotinama kilometara od mesta cvetanja biljke ali ipak, najveći deo se zadržava u neposrednoj blizini. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u aprilu i maju, jer u ovim mesecima cveta najveći broj biljaka.
Ambrozija je neslavni izuzetak, najveća koncentracija polena ambrozije je krajem avgusta i početkom septembra.
Polen različitih biljaka ima i različit alergeni potencijal i izaziva reakcije različite jačine. Najjači alergen kada je u pitanju polen drveća je polen breze (jedno drvo proizvede više od 6 milijardi zrnca polena), slede leska, joha i jasen.

Od korova najčešći uzrok pojave alergija je ambrozija. Najbrojnije su alergije na polen trava.
Osobe sa alergijama, koje su preosetljive na polen, imaju simptome alergije već i pri niskoj i umerenoj koncentraciji polena.