Simptomi i lečenje alergija
Pressing®
Pomaže u olakšanju alergijskih simptoma.
SIMPTOMI ALERGIJE
Kijanje i curenje iz nosa su najčešći simptomi alergijskog rinitisa (polenske kijavice). Nastaje kada usled kontakta sa određnim alergenom dođe do oslobađanja medijatora alergijske reakcije prvenstveno iz mastocita (histamin, leukotrijeni, adhezivni molekuli). Delovanjem medijatora na krvne sudove, glatke mišiće i žlezde dolazi do kijanja, sekrecije iz nosa, zapušenost nosa, svraba. Pored respiratornih simptoma mogu biti prisutni simptomi kao što su prekomerno suzenje očiju, svrab očiju, peckanje kože. Dijagnozu alergije postavlja lekar na osnovu anamneze, kliničke slike i rezultata alergoloških testiranja.
LEČENJE ALERGIJA
Cilj lečenja alergijskog rinitisa (polenske kijavice) je ublažavanje simptoma koji su izuzetno neprijatni i umanjuju kvalitet života ali isto tako i prevencija nastanka bronhijalne astme.

Tri su onovna terapijska postupka:

• izbegavanje kontakta sa određenim alergenom
• farmakološka terapija koja je i glavni oslonac lečenja
• imunoterapija koja modifikuje prirodni tok alergijskog rinitisa (polenske kijavice) sprečavajući progresiju u astmu.

Izbegavanje kontakta sa alergenom uglavnom nije moguće pa se savetuje nošenje pogodnih maski da bi se smanjila izloženost.

U slučaju da ste alergični na kućnu prašinu prostor u kome boravite uredite tako da ima što manje stvari koje “sakupljaju” prašinu: zavese, tepisi, teški prekrivači itd.

Za smanjenje buđi u zatvorenim prostorima od koristi su aparati za uklanjanje vlage u vazduhu dok se upotreba fungicida u zatvorenim prostorima ne preporučuje zbog toksičnosti. Vrata i prozori koja imaju samozatvarajuće mehanizme doprinose smanjenju koncentracije polena i buđi u prostoriji.

Većina elektrostatičkih filtera je efikasna u suzbijanju odnosno uklanjaju polena i velikih spora buđi ali može dovesti do stvaranja ozona koji podstiče rinitis, astmu.
KAKO NAM POMAŽU LEKOVI?
Lečenje alergijskog rinitisa (polenske kijavice) zahteva upornost i sistematičnost. Alergijski rinitisi (polenske kijavice) sezonskog karaktera leče se primenom antihistaminika.

Preporuka je da se pre početka upotrebe leka posavetujete sa lekarom ili farmaceutom.

Lekovi iz grupe antihistaminika svoje dejstvo ostvaruju blokiranjem oslobađanja histamina, supstance koja pokreće alergijsku reakciju i pojavu simptoma alergije. Oralni antihistaminici su efikasni u ublažavanju simptoma povezanih sa alergijskim rinitisom (polenskom kijavicom), koju karakteriše kijanje, curenje iz nosa ili svrab ukoliko se primene na vreme, tj. pre izlaganja alergenu.

U sezoni alergija posebnu pažnju treba obratiti na toaletu nosa. Preporučuje se upotreba preparata na bazi morske vode ili fiziološkog rastvora kako bi se alergeni ispirali, sluznica nosa vlažila i održavala zdravom.
PREVENTIVNE MERE KOJE MOŽETE SPROVESTI SAMI
U periodu sezone polena:

• smanjiti boravak na otvorenom (onda kada je vrednost polena najviša). Boravak napolju preporučuje se u večernjim a ne jutarnjim satima. U večernjim satima je koncentracija polena niža.

• presvući odeću i obuću, tuširati se i prati kosu nakon svakog boravka na otvorenom

• slanim rastvorima ispirati sluzokožu nosa

• ne sušiti veš na otvorenom

• prozore držati zatvorene (u stambenom prostoru i na automobilu)

• za rashlađivanje prostorija koristiti klima uređaje sa filterima. Klima uređaje neophodno je adekvatno održavati

• praktikovati kratkotrajno provetravanje

• nositi naočare kako bi se smanjio kontakt alergena sa konjuktivom oka

• proveravati vrednost polena u vazduhu putem medija i planirati aktivnosti u skladu sa nivoom

• tokom perioda kada je vrednost polena najveća planirati odmor u mesta gde se očekuje niža vrednost.